VOLGENDE PAGINA

 

 

Woord: Gunter (Lidnr.01)  - Beeld: Werner (Lidnr.02) & Gunter

 

 

 

Sommigen zouden de uitgestelde start van de “40e verjaardagstrip van voorzitter” als een domper op de feestvreugde beschouwd hebben, maar zo niet wij. Al heel wat ervaring met klimatologische en zelfs vulkanische onvoorspelbaarheden, laten we ons hierdoor niet uit het veld slaan. Direct het melkbeest bij de horens vatten en een “herberekening” maken, onder het genot van een Highland Park 40Y, samen met 10 vrienden, de nodige humor en nog wat extra aangesleurde “Flierefluiter” kan je moeilijk onder de noemer “domper” thuisbrengen. En ’s anderendaags ... wijlle weg voor een onvergetelijke trip!

 

Wel is het zo dat we een dag minder dan voorzien aan dit avontuur hebben kunnen spenderen dan we gepland hadden. Een van de praktische problemen was dat we uitgerekend hadden om een 40-tal flessen uit 1973 te kraken, verspreid over al de dagen van deze trip. Uit gezondheid en andere overwegingen werd er al gauw beslist om deze in dit kader “verloren dag” achteraf in te halen. Het leuke was dat we dan ook 2 vrienden konden verwelkomen die de trip zelf met pijn in het hart hadden moeten missen! Eentje die er wel bij was, moest verstek laten wegens een trip naar Kroatië. Eind goed, al goed! Nu volgt dan het verslag van 26 mei, of beter gekend als “The Lost Day”!

 

 

 

12 man en 10 whiskies, dat is niet niks en dus werd het “clublokaal van 100°PROOF” aangesproken. Op voorhand geschuurd, zodat het lokaal zo “aromavrij” was en klaargezet voor de blijde intrede van de “deelnemers”. Als referentie naar de avonden in de Bowmore Cottage werden U2, Oasis en last but not least “The Corrs” aan de affiche toegevoegd. (Later zou de voorzitter er “The Verve” ook nog doordraaien. Noblesse obligé als het ware.)

F#cking Oasis!   

 

 

 

 

 

 

 

 

       U2

         The Corrs

 

 

 

 

Nieuwe hobby?                                        

Oude verhalen en nieuwe verhalen werden uitgewisseld en daarna werd het startschot gegeven. Een Invergorden uit, jawel, 1973!

 

 

 

 

INVERGORDON 1973 39Y 42.8% MALTS OF SCOTLAND

Op de valreep heeft deze de reis nog kunnen meemaken. Dominiek had belooft dat hij begin 2013 nog enkele uit 1973 ging bottelen en dit is er eentje van, een graanwhisky.

Houtschaafsel en kokos in de neus. In de smaak komen daar mandarines bij, met iets bitters. In de afdronk werden likeurpralines gevonden. Ook komt de alcohol hier opzetten. De neus wordt een combinatie van appelsien en krieken op alcohol. Polyvinylalcohol weet zelfs iemand! De geur van deze specifieke alcohol trekt wel weg en dan komt er toch terug hout door. Mokkatoetsje. “Vanilleijs met munt” –smaak.

 

 

 

 

 

 

 

 

GLENROTHES 1973 27Y 43%

Frisse citrus in de neus. Bloedappelsien. Brésilienne nootjes. Harde snoepjes. Prikkelend. Tot in de zeer lange afdronk overheerst frisse appelsien, zoete appelsiensnoepjes. Pim cakes. Een beetje peperachtig en marsepein. Ongelooflijk hoe fris en zuiver deze Glenrothes is. (Zou later een van de toppers van deze avond blijken!)

 

 

 

 

 

 

 

DALMORE 1973 30Y 42%

Wit lemoenvlees, cederhout en thee. Rode bessen. Zuur/zoet. Rijke body en lange afdronk. De smaak maakt een golvende beweging. Koude gesuikerde koffie naar honing in de afdronk. Wat citrus hier, bitterheid. Munt. Studentenhaver in de afdronk. Koude mokka, verwaterde borstbol.

Nee, “verwaterde borstbol” is géén scheldwoord! Er mag al eens gelachen worden, maar this is serious business! Wel bij de les blijven, zeker als je je 2 cl godendrank ingiet! Een “vergietingske” is immers gauw gebeurd en iedereen aan tafel vervult hierin met verve een beurtrol! Ikzelf pleit ook schuldig, meerdere malen zelfs. ’T Moest maar nie zo lekker zijn!

 

 

 

 

2 cl

Oeps!

 

 

 

 

ADIEU LINA DAILUAINE 1973 35Y 47.6% DAILY DRAM

Plantaardig. Twix uit de microgolf. Chocolade. Dun van structuur, maar intens. Wat een afdronk! Daar wordt hij helemaal floraal. Weed? Verbrand aardappelkruid? rook dus! Bitter op de tong op een positieve manier. Noir du noir. Tanine. “Munt” breekt nog net niet helemaal door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GLENFIDDICH VINTAGE 1973 33Y 46.5%

Deze fles was de aanzet tot het huidige avontuur. Begin jaren 2000 was er eens een bassist van een lokaal bandje die z’n bas niet aan de wilgen hing, maar ging voor eik. Van de opbrengst na verkoop kocht hij deze 33 jaar op eik gerijpte Glenfiddich van z’n geboortejaar 1973 en de rest? Dat is na dit verslag geschiedenis!

Natte tabaksbladeren in de neus. Dan kriebelen ze zo niet. Vegetale toetsen. Vers gemaaid nat gras. Leder. In de smaak chocolade, mispel, zwarte drop, zelfs een zekere ziltigheid. Geen typische oudheidsmaken en geuren in deze whisky (hout, mandarijn, ...) Laat een romig gevoel in de mond achter. Op het einde nog tabak. Als je ‘m tijd geeft: peer en perzik. Wit uitgeslagen melkchocolade. Zuiver, no off notes.

 

 

 

 

Nog net niet ge-live stream-ed worden onze exploten facebookgewijs aan de rest van de wereld verkondigd. 

Vinden we niet erg, want we hebben allemaal het gevoel dat we hier iets unieks aan ’t meemaken zijn, zeker als je weet dat dit “slechts” een inhaalbeweging is van een verloren dag ... .

 

 

 

 

Spijtig dat “den beamer” net nu beslist om er mee op te houden. Ons motto is echter niet voor niets “als plan A het niet doet, dan plan B! En hou ook steeds een plan C achter de hand, moest B niet werken!” aan ’t worden. Gelukkig werkte de Post deze zondag wél en werd er een juweeltje uit vervlogen tijden geleverd dat nog perfect werkte. Opnieuw barstte wel weer de discussie uit over welke Corr nu de mooiste was, gezien door dit “nieuw” projectiemateriaal. Laat ons het erop houden dat we het er roerend over eens waren dat de “broer” verloor!

 

 

 

 

 

 

Terug bij de les echter, want nu moesten er 2 whiskies naast elkaar geproefd worden!

 

 

 

 

 

 

 

HIGHLAND PARK 1973  50.4% CASK NUMBER 11167

Koude asse. Thee. Compost. In de afdronk kolen. Héél robuuste whisky. We hebben hem de nodige tijd gegeven om te ademen en daarna werd hij floraal en zuiver. Mesofiel grasland.

 

HIGHLAND PARK 1973  45.4% CASK NUMBER 11151

’T lag er naast en was toch volledig anders. Daarom zijn beide vaten ook als single cask gebotteld. Deze fles is pas in ons bezit gekomen op het voorbije Whiskyfestival van Gent, alwaar de eigenaar de prijs van Whisky Ambassador of the Year ontvangen heeft! Dit is meer de typische Highland Park. Appelsien, zuiver, chocolade en een weinig rook. Wat een ervaring om deze 2 naast elkaar te mogen proeven!

 

 

 

 

Een van onze medereizigers, een grote HP adept, kon dit dus spijtig genoeg niet meemaken wegens een trip naar Kroatië. Toch werd er even telefonisch contact opgenomen om hem dit heuglijke feit te melden. Hij nam de telefoon op in Wenen! Maar hierover later meer ... . Eerst is er pauze! Let’s all go to the lobby!

 

 

 

VOLGENDE PAGINA