VORIGE PAGINA
Woensdag 27/03/2013 (deel 5/5)

VOLGENDE PAGINA
Donderdag 28/03/2013 (deel 2/5)

 

DAG 6: DONDERDAG 28 MAART 2013 (Deel 1/5)

 

 

 

 

foto: Gunter

Bowmore Main Street wordt wakker.

 

 

 

 

De lege straten van Bowmore worden gevuld met de geur van versgebakken eieren, spek, worst en, jawel, bonen in tomatensaus. 

Dat kan alleen maar afkomstig zijn uit onze eigenste cottage. 

Gelukkig is niet iedereen een even grote fan van bonen als ik, ik begrijp het ook nog steeds niet, en zijn er des te meer voor mij.

 a sort of full cooked breakfast

foto: Wim

 

 

 

foto's: Wim

Al wat ge opschept moet ge gelukkig allemaal zelf op eten.

 

 

 

 

foto: Wim

Na het kookteam komt het afwasteam. Het besef dat we onze vrouwen missen komt naar boven.

 

 

 

Vandaag zullen we onze dag lokaliseren op één plek op het eiland. Op het stuk kustweg van 3km waar je elke kilometer een distilleerderij tegen komt. Ook wel de Kildalton Distilleries genoemd. Wim laat zijn auto vandaag aan de kant zodat hij eindelijk ook eens iets kan meeproeven. Met 10 in ons busje lukt net. De eerste gemaakte afspraak van de dag is die om 10.30AM op Lagavulin Distillery, de middelste van de drie Kildalton  distilleerderijen. Geen afspraak voor een tour doorheen de distilleerderij deze keer, wel eentje in hun warehouse waar Ian (Pinkie) MacArthur een demostratie zal geven over vatrijping.

 

 

 

 

foto: Dirki

 

 

 

 

foto: Wim

Alleen Lagavulin Distillery heeft Dunyvaig Castle in zijn achtertuin.

 

 

 

 

foto: Werner

Lagavulin Warehouse

 

 

 

 

Uiteraard zijn we hier niet alleen. Het is een formule die duidelijk aanslaat. Het leukste op eender welke distilleerderij is dan ook om: ten eerste mee in een warehouse te mogen gaan (niet zo evident in een Diageo distilleerderij) en ten tweede om ook nog uit één of meerdere vaten te mogen proeven die er rustig liggen te rijpen (al helemaal uitzonderlijk op een Diageo distilleerderij). En dit voor slechts £15 waarna je het Lagavulin tastingglas mee krijgt als souvenier, zodat je dit glas niet stiekem mee naar buiten hoeft te smokkelen. 
De eerste keer dat Gunter en ik deze Warehouse Demo mochten meemaken, nu zo'n drie jaar geleden, lag er nog een vat Lagavulin bij uit 1966 waaruit we mochten proeven. Maar dat zal leeg zijn. Onze excuses hiervoor.

foto: Wim

 

 

foto's: Gunter

 

 

 

 

Legendarische whiskypersoonlijkheden... ze lopen dik hier op Islay. Nog eentje er van is Ian MacArthur. Geboren en getogen hier verderop in de straat, een echte Ileach zoals dat dan heet, en al meer dan 40 jaar actief bij Lagavulin Distillery. 

 

Als warehouseman staat hij in voor de vaten die hier op Lagavulin liggen te rijpen. En sinds een drietal jaar laat hij tweemaal per week bezoekers kennismaken met enkele vaten rijpende Lagavulin in "zijn" warehouse, nadat hij heeft laten proeven waar het allemaal mee begint: de new make spirit van Lagavulin. 

Ian (Pinkie) MacArthur

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

foto: Wim

 

 

 

 

De ene proefbuis is nog niet leeg, of de andere wordt al gevuld door middel van de valinch. Er is dan ook zoveel dat 'Pinkie' ons wil laten proeven. Afsluiten doet hij nog steeds met de Distillers Edition uit de fles, en wel de recentste editie. Zoals steeds nagerijpt op Pedro Ximenez sherry vaten. En hij vergeet hierbij onder druk van zijn werkgever niet te vermelden dat deze hier in de distilleryshop te koop is.

foto (boven): Wim  ~  foto (rechts): Gunter

 

 

 

 

VORIGE PAGINA
Woensdag 27/03/2013 (deel 5/5)

VOLGENDE PAGINA
Donderdag 28/03/2013 (deel 2/5)