TERUG

 

 

Bezoek aan de Penderyn Distillery in Wales
27 JULI 2010

Woord & Beeld : Werner (Lidnr.02)

 

 

DEEL 1/2

 

 

Het moet zowat vier jaar geleden zijn, wanneer ik de kans kreeg om voor de eerste maal een glas Penderyn Single Malt Whisky te proeven. Het was op een Kempische  hometasting waarbij de gastheer ons de ene klepper na de andere voorschotelde. Er was zelfs een heuse stocklijst voorzien van datgene wat zijn whiskykasten sierde. Zeker niet om indruk te maken, wel om praktische redenen. Tussen al dat geweld stond er ook een Penderyn. De toen recente en nog steeds enige Single Malt uit Wales. 
Er was in het verleden wel een duistere firma die er een tijdje in slaagde vaten met maltwhisky in Schotland aan te kopen, om er vervolgens grainwhisky bij te voegen die in Wales zou zijn gedistilleerd, en vervolgens te verkopen als Welsh Whisky. 
De "SWN Y MOR WELSH WHISKY" werd, alvorens te bottelen, gefilterd door een hoop typische kruiden die in Wales te vinden zijn om de whisky een 'Welsh karakter' te geven.

De afkomst van het Welsh graandistillaat kon onmogelijk achterhaald worden, doordat er nergens in Wales werd gedistilleerd. Het bleek gewoonweg een Schotse blend te zijn die de firma als Welsh Whisky verkocht. Er werd door de Schotse whiskyindustrie hier een halt aan toegeroepen en de blend verdween uit de markt. In 1990 werd de Welsh Whisky Company Limited opgericht die ook een poging deed om vaten Single Malt uit de Schotse Speyside aan te kopen, en deze vervolgens in Wales te bottelen als Welsh Whisky onder de naam "PRINCE OF WALES". Ook hier tegen werden, door de Schotse whiskyindustrie, gerechtelijke stappen ondernomen. De drie bestuurders van het venootschap moesten 8 maanden cel uitzitten, en een fikse boete betalen. Einde verhaal.

In 1998 werd er een nieuwe Welsh Whisky Company opgericht die het totaal anders zouden gaan aanpakken. Er werd een heuse distilleerderij gebouwd in het dorpje Penderyn in het Brecon National Park. Het 'beslag' zou worden gemaakt in een Welshe bierbrouwerij, maar het distilleren zou dus in Penderyn gaan gebeuren, en dit vanaf september 2000. Hierdoor werd een 100% Welsh Single Malt gecreëerd.

Als de stijlvolle fles Penderyn op tafel belandt, zien we op het etiket geen leeftijd maar wel een batchnummer en dat de whisky is gefinnished op Madeira vaten. Een manier om dit nog jonge product een maximum aan smaak te geven allicht. En de smaak verraste ook mij. Ok, er werd een beetje vals gespeeld door de whisky te finishen op zoete Madeira vaten, maar als het goed is zeggen we het ook. Ik herinner me nog de smaak van bubblegum, goei boter en vanille, en wat meer is, deze whisky kwam eens een keer niet uit Schotland maar uit Wales waar ik ook wel wat sympathie kan voor opbrengen.

 

 

 

 

 

Juli 2010, tussen de Welshe bergen, meren en kastelen, breng ik samen met de rest van het gezin onze zomervakantie door. Het moet niet altijd Schotland, Ierland of Engeland zijn. Onze B&B waar we een weekje intrek in nemen, is gelegen aan de voet van het Snowdonia National Park in het noorden van Wales. Dit National Park, dat zich rondom het dak van Wales bevindt (de berg Snowdon met z'n 1085m hoogte), doet hier en daar terugdenken aan de Schotse Highlands.

Op het 'things to do' lijstje in Wales staat ook in vette letters: een bezoek brengen aan de enige distilleerderij die Wales rijk is: Penderyn Distillery. Deze is gelegen op 2 1/2u rijden van onze B&B in het Brecon Beacons National Park. John, onze gastheer van de B&B, heeft voor ons een gratis bezoek geregeld aan de distilleerderij. Wel moeten wij zijn bestelling op de distilleerderij ophalen.

Wales heeft 3 Nationale Parken

 

 

De Welshe taal haalt, zeker in de noordelijke gebieden, de bovenhand op het Engels.

 

 

 

 

De rit naar Penderyn is een mooie gelegenheid om centraal Wales te ontdekken. Van het bergachtige noorden komen we in het heuvelachtige zuiden terecht. Als we bijna héél het 'Brecon National Park' zijn doorgereden komen we het plaatsnaambordje tegen waar we moeten zijn. Hier, veel meer zuidelijker, is het de Engelse taal die de bovenhand haalt op het Welsh.

 

 

 

 

 

 

 

      Penderyn Distillery

 

 

 

 

 

 

Een buizerd boven het dak van de distilleerderij komt ons er op wijzen dat we ons nog steeds in een 'National Park' bevinden...

 

 

 

NAAR VOLGENDE PAGINA...