HOME       TERUG

HIGHLAND PARK DISTILLERY
Kirkwall, Orkney islands

Maandag 05 mei 2003

Highland Park past perfect in het plaatje van de Orkney eilanden. Zowel de distilleerderij zelf als de smaak van hun whisky. Dat ondervonden Gunter en ik zelf toen we tijdens onze eerste avond op Orkney onze fles Highland Park 12y openden, en plaats namen op het bankje buiten aan onze B&B. Het uitzicht was als een levende postkaart. We bevonden op ons op het mainland, terwijl voor ons het eiland Hoy het zicht domineerde. De strakke wind liet de vele zeevogels zweven zodat ze hun vleugels konden sparen. Zo genoten we van ons glas Highland Park, wetende dat we s' anderdaags de distilleerderij zouden bezoeken die voor deze lekkere whisky zorgde.

Het eiland Hoy vanuit onze B&B in Stromness bekeken
 

Vanuit Kirkwall, de hoofdplaats van de Orkney eilanden, is het zuidwaarts bergop om de distilleerderij te vinden. Ze is aan de rand van het stadje gelegen. De pagodedaken die in de lucht  omhoog steken, verraden de aanwezigheid van de distilleerderij. Uit deze pagodes komt rook, zoals we dit ook gezien hadden bij Laphroaig, Bowmore en Springbank. Iets waar deze distilleerderijen (terecht) trots op zijn. Iets wat mij direct opviel was de robuustheid van deze distilleerderij.

Het leek of de muren van deze distilleerderij, dikker en steviger waren gebouwd dan eerder bezochte distilleerderijen. Deze distilleerderij staat dan ook blootgesteld aan ruige weersomstandigheden die dit landschap teisteren. De ijzeren poort die toegang verschaft tot het binnenplein van de distilleerderij, hing hier waarschijnlijk al van bij de oprichting in 1798. De wegwijzers naar het Visitor Centre leidden ons naar een mooi ingerichte shop, waar we een ticket kochten om een guided tour doorheen de distilleerderij mee te kunnen maken. Het wachten werd vervangen door rond neuzen in de shop die goed voorzien was. Flessen Highland Park van elke prijsklasse waren tentoongesteld. Na een kwartiertje kwam Jiffie, onze tourguide, de weg wijzen naar de kleine homecinema om de introductiefilm van Highland Park te tonen. Eerst werd er een glas Highland Park 12y ingeschonken alvorens de film werd gestart. In de meeste distilleerderijen krijg je pas een dram nadat je het productieproces doorlopen hebt.
Persoonlijk vind ik dit beter, maar soit. Na de introductiefilm pikte Jiffie ons op en kon het echte werk beginnen. Jiffie was een jonge man, daar waren we zeker van.
Van zijn geaardheid echter, waren we niet echt zeker.

Jiffie liet ons alle stappen van het productieproces zien, incl. hun eigen moutvloeren en de actieve kilns. Hij liet echter niet toe om te fotograferen binnenin de gebouwen. Dit is wel jammer, want het is een prachtige distilleerderij. Je kreeg telkens de indruk dat Jiffie een scherpe tijd wilde neerzetten bij het terug aankomen in het bezoekerscentrum, waar de tour eindigde. Hij raasde de distilleerderij door en probeerde onze vragen te negeren, wat vrij goed lukte. In tegenstelling tot de vele archeologische sites die we op het eiland bezocht hebben, wensten we hier zonder tourguide te kunnen rondlopen. Het is ten eerste niet zo evident om deze distilleerderij te bezoeken (Orkney kost tenslotte tijd en moeite  om er naartoe te reizen), maar om dan een tour te krijgen, die niet afwijkt van een drukbezochte toeristische distilleerderij op het vaste land, waar bussen met gepensioneerde Schotland-bezoekers worden afgezet, viel ons dik tegen. Het enigste waar Jiffie wel tijd voor nam, was zijn vraag of we al slaapplaats hadden voor de avond. Toen we hem vertelden dat we in de Bellavista B&B sliepen, was het hek van de dam. Hij begon de goedheid van deze mensen te prijzen. We konden niet aan de indruk weerstaan dat Jiffie hun zoon wel eens zou kunnen zijn. Jiffie bezorgde ons nog veel plezier nadat we hem goodbye hadden gezegd. Na de tour bezochten we nog de tea-room in één van de distilleerderijgebouwen. We nuttigden hier onze High tea en kwamen tot de eindconclusie: de tour had meer potentiëel en was véél te snel voorbijgegaan, we waren het beide eens dat we deze tourguide onze gevoelens over Highland Park niet zouden laten beïnvloeden. Het is een prachtige distilleerderij en een pracht van een whisky. Of zoals Gunter het mooi verwoorde met een Engels gezegde: "The tour was over in a Jiffie" Ik hoop nog terug te keren en zo nodig meer dan één tour te boeken, tot ik een tourguide heb die even hard in Highland Park geïnteresseerd is als ik.


Highland Park distillery bij valavond