DAG 3 (4/7)

100PROOF.BE


DAG 3 (6/7)

 

VOORWOORD

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

 

 

DAG 3   (5 / 7)
WOENSDAG 09 MAART 2011

 

 

 

 

Het in 2008 gerenoveerde bezoekerscentrum/shop van de distilleerderij baadt in een sfeer die perfect in harmonie is met hun whisky en de Orkney eilanden.

Shoppen doen we straks wel, nadat we het productieproces nog een keertje doorlopen hebben, gevolgd door nog een proefgedeelte waar we door moeten.

We nemen nog vlug een interview af met Hollie waarna Patricia Retson, Brand Heritage Manager, ons naar de cinema stuurt voor de Highland Park film.

foto: Werner

 

 

 

foto: Werner

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Dirk

Hollie Sinclair & Patricia Retson

 

 

 

 

 

De "Brand Film" van Highland Park is nog steeds en topper in zijn soort. De 2 versies kan je hier en hier bekijken.

Het is natuurlijk leuker om deze op Highland Park zelf te bekijken. De geluidseffecten hier in het bioscoopje blijken trouwens niet afkomstig te zijn van een dolby surroundsysteem, maar wel van de gierende stormwind die buiten effectief op de deuren van de nooduitgang bonkt om binnen te mogen.

foto: Gunter

 

 

 

 

 

foto: Gunter

foto: Wim

 

 

 

Een bezoek aan Highland Park laat zich altijd opmerken door het feit dat ze nog gebruik maken van hun eigen moutvloeren. Eén van de weinige distilleerderijen die deze stap nog zelf doet, al is het maar voor 20% van hun totale benodigde mout. Toch zou die 20%, die er zelf nog wordt gemout, essentieel zijn voor het karakter van de uiteindelijke Highland Park single malt. Het blijft zowieso een leuke ervaring om als whiskyliefhebber het mouten live te kunnen en mogen meemaken.

 

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Gunter

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

Van de moutvloer naar de kilns, die allebei in bedrijf zijn. De ene is gevuld met peat (turfblokken), welke de eigenschap heeft om het rokerige aroma aan de gemoute gerst af te geven, terwijl de andere kiln momenteel met cokes (kolen) wordt gestookt om de gemoute gerst verder te drogen.

foto: Werner

Peat & Cokes  

              foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

Peat

 

 

 

 

 

foto: Werner

Cokes                     

 

 

 

 

 

 

Elke reis leren we nog steeds iets nieuw bij. We worden door Patricia op de hoogte gebracht van een attribuut dat luistert naar de naam 'the pig'.

'The Pig' is een kunststoffen bal die bijna de diameter heeft van de afvoerbuizen waar de draff wordt door weggepompt. (draff = het graanresidu dat overblijft na het mashing, en wordt nog verder gebruikt als veevoeder). Deze bal wordt tussendoor door die pijpleiding gejaagd om eventuele verstoppingen tegen te gaan. 

It's a dirty job but the Pig's gotta do it.

foto: Wim

foto: Werner

  Mashtun

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

Washbacks

 

 

 

 


DAG 3 (4/7)

100PROOF.BE


DAG 3 (6/7)