DAG 3 (2/6)

100PROOF.BE


DAG 3 (4/6)

 

VOORWOORD

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

 

 

DAG 3   (3 / 6)
WOENSDAG 09 MAART 2011

 

 

 

 

De verbouwing in 2005 heeft er ook voor gezorgd dat er een nieuw stillhouse werd gebouwd, waarna de stills werden verhuisd naar deze nieuwbouw. Er werd ook nog een groot raam in geplaatst, waardoor je hier een fantastisch en weids zicht hebt op heel de baai. Een prachtige plek om te mogen werken, vertelt Jeck. 

Een verrekijker staat ook altijd binnen handbereik om overzwemmende zoogdieren te spotten beneden in de baai.

foto: Werner

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

foto: Johan

Rear Window

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

foto: Wim

 

 

Wat een bezoek aan Scapa nog interessanter maakt, is dat ze gebruik maken van een Lomond still (foto boven en onder) dewelke een raiteit is in distilleerderijen. Er was er nog een bij Inverleven Distillery, maar deze is vorig jaar verhuisd naar Bruichladdich Distillery waar ze de naam Ugly Betty meekreeg en waar ze ondertussen gin distilleert. Wel zijn bij de Lomond still hier bij Scapa de terugvloei-platen uit de nek gehaald.

 

 

 

foto's: Dirk

Wash Still (links) & Spirit Still (rechts)

 

 

 

 

 

foto's: Dirk

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

                  Purifiers

Spirit Safe

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

Voor de volgende stap in het productieproces moeten we even de vrieskou door naar de filling store. Zo goed als alles beland hier in bourbon barrels.

 

foto: Dirk 

   Spirit Receiver

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

foto: Werner

                                          De gebruikte gist voor de fermentatie

         foto: Dirk

 

 

 

 

 

foto: Dirk

Cask stencil & Orkney snow

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Wim

De distilleerderij bezit 3 dunnage, en 3 racked warehouses, maar alleen deze laatste zijn de dag van vandaag nog in gebruik. Doordat de distilleerderij in het verleden heel sporadisch heeft gedistilleerd, is er slechts genoeg stock om een niet ouder dan 16 jarige standaardbotteling af te leveren. Jeck neemt ons zelfs mee binnen in een racked warehouse om te kunnen kijken en vooral ruiken.

foto: Dirk       

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

foto's: Dirk

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

foto's: Dirk

 

 

 

 

In de ontvangstruimte mogen we de new make spirit proeven, alvorens Jeck acht glazen van de 16 jarige standaardbotteling ingiet. 

Nog een feit in het bezoeken van een distilleerderij: de whisky smaakt op de distilleerderij altijd lekkerder dan thuis. 

Alle toegeschreven smaken in deze Scapa 16y lijken hier meer present dan thuis. Zelfs de vage ziltigheid is meer dan thuis vertegenwoordigd in onze glazen.

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

We zorgen er nog voor dat het voor Jeck ook de moeite was om uit zijn bed te komen na zijn nachtdienst hier op de distilleerderij. (Het was voor ons ook een zware nacht zenne) 

De twee Belgische kwaliteitsbierkes worden met open armen ontvangen,
net zoals Jeck ons hier ontvangen heeft. Het was een leuk, interessant, en vooral, uniek bezoek aan die andere distilleerderij op Orkney. 

Zelf begrijpen we niet zo goed waarom er niet meer werk wordt van gemaakt om hier een bezoekerscentrum op te richten. De vraag is er in ieder geval. De whiskyliefhebber die de moeite doet om op Orkney te geraken en Highland Park te bezoeken, zal zowieso Scapa willen bezoeken. Nu is dit onmogelijk, tenzij je zoals ons héél veel geluk hebt en op het juiste moment aan de juiste persoon de juiste vraag stelt.

foto: Dirk

Jeck Pirie

foto: Peter

 

 

 

 

foto: (toestel) Werner

We've been to Scapa Distillery !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gedicht: Wim

 

 

 

 


DAG 3 (2/6)

100PROOF.BE


DAG 3 (4/6)