WWW.100PROOF.BE

VERDER
PAGINA 2/7

 

Buitenkansje

Schotlandreis Verslag van Gunter (Lidnr.01) & Agna (van ons lieftallig cateringteam)
Tekst: Gunter ~ Beeld: Gunter & Agna

 

PAGINA 1/7

 

Op een bepaald moment, zo地 2 jaar geleden, moest ik me aanbieden bij de directeur van het bedrijf dat tot dan gebruik maakte van m地 diensten. Eens me aangeboden, werd ik door de directeur gefeliciteerd met m地 25 jaar dienst in een van z地 afdelingen. Als appreciatie hiervoor kreeg ik een medaille en een reischeque aangeboden. Laat ik nu van die ganse 25 jaar geen enkele dag in desbetreffende afdeling gewerkt hebben! Na een lange tijd gewacht te hebben op z地 verontschuldiging of rechtzetting die niet kwam, werd er besloten de reischeque te verzilveren en gretig gebruik makend van dit buitenkansje, een reisje naar Schotland te boeken!

 

In een andere functie had ik ondertussen ook 25 jaar dienst, zijnde gehuwd zijn. Dit bood onverwachte romantische perspectieven. Tot ver in de geschiedenis werd er in het Schotse Gretna Green, net over de grens tussen England en Schotland, gehuwd dat het een plezier was. Het leek me in eerst instantie wel wat om daar als kersverse 25 jaar gehuwde, m地 25 jaar getrouwe geliefde terug een of andere plechtige herbevestiging van onze eed te geven. In de aanloop en planning van de reis kwam ik echter te weten dat Gretna Green heden ten dage een zogenaamde tourist trap geworden was. E駭 reusachtige souveniershop annex consumptieruimte. Dat plan liet ik dus varen, zonder dit mee te delen aan de andere partij echter ... . De uiteindelijke planning voorzag hier wel een pitsstop.

 

 

 

Zondagmiddag 21 Mei 2013, IJmuiden (NL)

 

 

 

 

 

Zondagmiddag 21 mei, de dag na het feestelijke gouden jubileum mijner ouders en Bergfolk 2013 werd er vertrokken naar Ijmuiden. Daar vertrekt namelijk dagelijks een ferry naar Newcastle, England.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aankomst Port of Tyne, Newcastle

 

 

 

 

 

Vanuit Newcastle kan je dan uit drie toegangswegen kiezen om met je eigen wagen Schotland binnen te vallen. Wij kozen de muur te volgen, die hier zo地 klein tweeduizend jaar geleden gebouwd werd door Hadrianus om het omgekeerd binnenvallen tegen te gaan, tot in Carlisle en daar over de grens te wippen naar onze eerste pitsstop: Gretna Green!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tourist Trap!

 

 

 

 

 

 

 

Groot was de verrassing en de teleurstelling. E駭 van ons twee was dus op de hoogte van het 敵retna Green zijn, de andere niet! Stiekem was er blijkbaar een bepaalde trouwjurk bewerkt zodat ze nu, na 25 jaar, terug gedragen kon worden om een 兎ventueel speciaal moment nog specialer te maken. Euh ... en het regende ook!

Ik heb ze dan maar eens goed vastgepakt ... het mocht nog net ... .

Tijd om te treuren gunden we ons niet en we besloten verder te rijden tot Moffat.

 

 

Moffat

 

Meer dan 10 jaar geleden hebben we hier overnacht op de terugweg naar Hull. Een schitterende en sublieme ervaring! Net die dag was heel het stadje aan稚 feesten geslagen. Optocht van de lokale doedelzakband, met 痴 avonds optredens in de town hall. Zo weggelopen uit een klassieke  filmsetting! It痴 a long way to Tipperary!

Later die nacht, terwijl de toekomstige voorzitter ener Kempense whiskyclub en ik onze eerste Bunnahabhain 12Y soldaat maakten en de rest van onze gezinnen onder de dekens lagen in een keiromantische B&B, werden we nog opgeschrikt door lawaai in de straat.

Een stoet locals met fakkels, passeerden door de donkere eeuwenoude straten op weg naar de dorpsweide voor het jaarlijkse Bonfire. De burgemeester op kop, m騁 kilt 駭 wandelstok.

 

 

 

Nu, terug door diezelfde straten slenterend, blijkt dat Moffat nog niets van z地 charme verloren heeft en blijven onze herinneringen intact. Aangevuld met nieuwe natuurlijk!

Soup of the day and a roll klinkt misschien niet zo romantisch, maar dan moet je dat eens in Schotland, in een willekeurige Tea Room nuttigen ... .

 

 

 

 

WWW.100PROOF.BE

VERDER
PAGINA 2/7