TERUG

HOME

 

BEZOEK AAN DE EDRADOUR DISTILLERY
27 oktober 2006

ERIC L. (Lidnr.48)

 

Eind oktober trotseerde ik de woeste herfststormen op de Noordzee om eindelijk mijn favoriete distilleerderij te bezoeken .
Edradour Distillery ligt bij het leuke dorpje Pitlochry in Perthshire, waar ook nog tal van andere, prachtige en interessante bezienswaardigheden te bezoeken zijn.
Edradour begon als een illegale farm-distillery, gebouwd door de toenmalige Duke of Athol in 1837.

Alles is sinds die tijd onveranderd gebleven, wat ze een zeer authentieke en tevens de kleinste distilleerderij van Schotland maakt.

 

 

 

Edradour beschikt over de kleinst wettelijk toegestane spirit still.

 

 

Ook enig in de industrie is de nog in bedrijf zijnde, open Morton’s refrigorator om de worth te koelen. Verder staan er ook nog twee kleine uit Oregon pijnbomen vervaardigde washbacks en twee ketels met korte, gebogen lyne arms die buiten uitmonden in twee meter diepe worm tubes.

In 1925 kocht Whitely, Edradour en gebruikte haar whisky voor de blends “The Kings Ransom” en “House of Lords”.

De blends die exclusief voor the House of Lords werden gemaakt.

Kings Ransom staat nog steeds bekend als de beste en destijds duurste blend van Schotland, House of Lords wordt nog steeds gemaakt en kan nog enkel op de distilleerderij gekocht worden.

Sinds 2002 is Edradour in handen van Andrew Symington van Signatory. Ian Henderson (ex manager van Laphroaig) gebruikte al zijn ervaring om toch met het authentieke materiaal, Edradour terug een plaats op de markt te geven.

Hij ontwikkelde een brede range aan wood finishes.

 

Edradour ontvangt jaarlijks meer bezoekers dan het aan liters whisky produceert. Met hun productie van 90.000 liter per jaar (ongeveer de weekproductie van een grote distilleerderij) maken ze hun voornamelijk zoete en sherryachtige, met mint in de afdronk, 10 jarige single malt. Deze whisky is gerijpt op Spaanse Oloroso Sherryvaten.
Verder in het assortiment een aantal bottelingen, genummerd, Straight from the cask, waaronder een heerlijke Sauterne finish en de eenmalig gebottelde en uitzonderlijke Barolo Finish.
Ook de Bottelingen van Signatory in de Decanter van 1989 tot en met 1993 met die van 1991 die er uitspringt zijn niet te versmaden.

Ook is er van dit jaar een zeer jonge geturfde versie op de markt.

 

 

Er is ter plaatse een klein pakhuis voor zo’n 700 vaten, maar de grootste hoeveelheid wordt in Edinburgh gestockeerd.
De oude bottelingen met de authentieke afbeelding in kleur zijn echte collector items aan het worden. In het kleine visiters centrum kan je deze kleurrijke flessen en stenen kruiken nog wel bewonderen, alsook de Kings Ransom en de oude House Of Lords bottelingen.
Het water voor de Edradour whisky wordt uit de Moulin bron gehaald, waarvan het riviertje dwars door het erf van de distilleerderij loopt.
Het water sijpelt door de turf van de Moulin Moor, en komt helder via het granieten gesteente van de ondergrond naar de oppervlakte in het riviertje.
Dit water wordt ook gebruikt door de “Moulin Brewery”, die een vijftal zalige natuurbieren brouwt. (waarvan 1 op fles te krijgen is)

Je kan die allemaal proeven in de Moulin Inn, de pub van het gelijknamige hotel.

 

Deze 300 jaar oude Inn is dit jaar Scottish pub of the year 2006/7 verkozen en je kunt er terecht voor een heerlijke warme maaltijd en een pint uit eigen brouwerij bij een zalig knetterend haardvuur.

De prachtige Moor kan je zien als je de weg van Strath Ardle neemt.

Een schitterende en heidestreek, waar ook het juwelenbedrijfje “Heathergems” uit Pitlochry zijn heide oogst om unieke juweeltjes van te maken.

 

Natuurlijk zijn binnen een actieradius van één uurtje rijden nog veel plaatsen die een bezoekje waard zijn.

 

F  Bruar House en Bruar Falls voor wandelen en shoppen

F  Blair Castle en zijn tuinen

 

 

 

F  Pass of Killiecrankie voor geschiedenis en wandelen

F  Queen’s vieuw voor een prachtig panorama

F  The Yew, in het prachtige dorpje Fortingall, 5000 jaar oude boom, die waarschijnlijk het oudste levende organisme op de wereld is!

F  The Crannoch Centre aan de oever van Loch Tay

 

 

 

F  Castle Menzies

F  Loch Faskally en de zalmtrap in pitlochry

F  Blair Athol distillery in Pitlochry

F  De winkel van Robertson’s in Pitlochry

F  Dewar’s whiskyworld Aberfeldy

F  Dunkeld en zijn oude kathedraal

F  Caithness Glasscentre in Perth

F  Scone Palace in Perth

 

 

 

TERUG

HOME