TERUG

 

 

Verslag & Foto's: Wim (Lidnr.16)

 

 

Onverwachte ontdekking in Frankrijk

Begin oktober gingen Martine en ik voor een weekeind op reis naar de Champagnestreek.  Groot was onze verwondering toen de uitbaatster van het hotel ons vertelde over een whiskydistilleerderij te Louvois. Gelegen tussen Reims en Epernay is Louvois een gezellig dorpje in de bossen ten zuiden van Reims.

 

Kasteel van Louvois

 

 

 

 

“Gratis rondleiding en gratis degustatie !”  Onze interesse was gewekt en onze nieuwsgierigheid was geprikkeld om niet alleen bubbels maar ook het “echte” spul te ontdekken.

De locatie van Distillerie Guillon is inderdaad prachtig, geheel verscholen tussen de loofbossen.  Alleen waren we te laat voor de rondleiding, maar oh troost, net op tijd voor de degustatie.  Buiten gaf het geheel geen verzorgde indruk.  Achter het in natuursteen opgetrokken huis stond een grote hangaar : het bedrijf Guillon.  Geen spoor van een pagode, wel her en der over het terrein hopen stenen, hout en vele grote plastieken tonnen.  Meer “à la française” kon het niet zijn.

Het bedrijf was opgericht in 1997 door de gelijknamige Thierry Guillon, een oenoloog van opleiding.  Hij gaf echter niet thuis en alle uitleg kwam van een medewerker.  Veel wijzer zijn we niet geworden : mout wordt aangekocht, maar dan wel op basis van lokaal geteelde gerst (Champagne is ook een zeer vruchtbare akkerbouwstreek), water komt uit een bron in de eigen achtertuin, ver onder de krijtrotsen.  Er wordt tweemaal gedistilleerd en dan wordt het distillaat bewaard in vaten van Franse eik.  Deze vaten werden voordien gebruikt voor Maury-wijn.  Dit is een wijnstreek in het zuiden van Frankrijk, ten westen van  Perpignan.  Een finish op andere wijnvaten verruimt het aanbod.

 

 

 

 

In plastiek bekertjes en met nog geen tiende dram konden we ons, na de vele parelende dranken, geen correct oordeel meer vellen zodat een fles toch mee naar huis ging om in meer rustige omstandigheden de smaakpapillen te testen.  Maar of de Schotten echt bang moeten zijn van dit Franse Everzwijn … valt sterk te betwijfelen.

Ik kan de argwaan van onze voorzitter best begrijpen…

 

 

Aanbod :

  • 6 jaar oude single malt met 42° (33 euro) of met 46° (36 euro)

  • Een deel wordt verder gefinisht op eiken wijnvaten van Champagne, Vin de Paille, Meursault, Banyuls, …  Hiervoor wordt een fles met een meer rechthoekige vorm gebruikt, verkoopprijs 55 euro.

  • 9 jaar oude whisky wordt dan weer in een meer gedrongen fles aangeboden maar is m.i. wel prijzig : 66 euro.

 

Tasting notes van de 6 jaar oude single malt 46°

Kleur : licht goudgeel

Neus : aanvankelijk vrij gesloten; dan licht geurend naar exotisch fruit, maar vooral floraal

Afdronk : bij aanvang etherisch en lichte smaak van hout, dan volgt licht gezoet fruit met naar het einde toe bittere hinten.  Eerder lange afdronk.

 

Meer info op www.distillerie-guillon.com

 

 

TERUG