HOME       TERUG

 

VAES BROS. OP ZOEK NAAR DE NIEUWE MEEST NOORDELIJKE SCOTCH MALT WHISKY DISTILLERY
JUNI 2005

 

 

SHETLAND

Eenmaal door de Schotland- microbe gebeten kan je er niet genoeg van krijgen. Het probleem is dat het land te groot is om het in eenmaal te kunnen vatten. Een geweldig hulpmiddel en leidraad hierin is whisky. Verspreidt over het ganse land, in verschillende regio’s, liggen de distilleerderijen. Bezoek ze allemaal en je hebt alle streken bezocht, op een paar uitzonderingen na … .

Nadat we eerder de Orkney eilanden hadden bezocht, droomde Werner, mijn kleine broer, om Shetland eens te bezoeken. Vooral het afgelegene sprak hem aan. Afgelegen in de zin dat de eilandgroep dichter bij Noorwegen ligt dan bij Schotland en dus niet zo gemakkelijk bereikbaar is. Als klap op de vuurpijl kregen we ook nog een catalogus toegestuurd over een nieuwe distilleerderij in opbouw op Shetland. De Blackwood’s distillery. Nu begon het bij Werner echt te knagen. Op nieuwjaarsnacht 2003-2004 zei hij me:”Volgend jaar ga ik naar Shetland!”. Ik geloofde mijn broer direct en vroeg of ik mee mocht. We hadden dus nog meer dan een jaar om te plannen. Boeken werden gekocht en contacten gelegd.

In juni 2005 vertrokken we. Langs de distilleerderijen van de East Highlands naar Aberdeen en daar de ferry op naar Shetland. Op zoek naar de nieuwe meest noordelijke distilleerderij van Schotland.

Ondanks het afgelegen karakter van de eilandgroep is het er toch werelds. Geschiedenis en toekomst lopen er naadloos in elkaar over. Van torens uit de ijzertijd tot een van de grootste olieterminals in Europa. Van verlaten vissersdorpjes tot vegetarisch restaurant, kortom van alles te zien en te beleven, maar waar is de distilleerderij? Op de ferry werd Blackwood’s Gin en Vodka verkocht. Ook hun nieuwste product stond in de schappen, een likeur. Dit werd ook verduidelijkt in de folder. Het doel hiervan is vooral om fondsen te werven voor de distilleerderij, zodat ze de drie jaar kunnen overbruggen die nodig zijn om hun paradepaardje te laten rijpen, de whisky. Stilaan spitste onze zoektocht zich toe op het stuk eiland waar de distilleerderij zou moeten zijn. Na vragen en navragen vonden we eindelijk de locatie...

 

 

Later vernamen we dat de mensen achter de distilleerderij het wel degelijk menen. Ze worden echter tegengewerkt door allerlei regeltjes en bijkomende verplichtingen. De geplande gebouwen moeten een meter naar rechts of links. Tijdens de broedmaanden mag er niet gedistilleerd worden. Sommige maanden mag er geen water gebruikt worden … de lijst is lang.

Maar niet getreurd. De natuur in Shetland, en vooral dan de fauna, is op zich al de moeite waard.

Ondertussen zijn we mei 2006 en de distilleerderij is er nog steeds niet.   

KLIK OP FOTO'S VOOR UITVERGROTINGEN

 

 

Tekst: Gunter (Lidnr.1)

Foto's: Werner (Lidnr.2)

 

HOME