Geachte leden

Vooraleerst is dit mijn brief, verhaal en besluit. De ene helft van het clubbestuur dus.
In al die jaren dat ik passioneel met whisky bezig ben en meer dan 10 jaar met het “runnen” van onze whiskyclub heb ik, en ongetwijfeld velen van jullie, het whiskygebeuren grondig zien veranderen. De laatste jaren gebeurde dit steeds sneller maar nooit op een positieve manier voor iemand als mezelf.

Het cliché dat vroeger alles beter was, lijkt hierin waarheid te zijn geworden.
Lekkere whisky’s, al dan niet op leeftijd, waren toen nog betaalbaar en dus bereikbaar voor de gewone hardwerkende man in de straat waartoe ik mezelf reken. Op distilleerderijen werd je nog met open armen ontvangen zonder eerst een aanzienlijk bedrag betaald te hebben aan hun kassa. Jij was blij dat je er was en zij waren ook blij dat er iemand was, en dat zal je geweten hebben.

Veel van deze veranderingen hebben natuurlijk te maken met ‘de hype’ die rond whisky is ontstaan waardoor commercie nooit lang op zich laat wachten.

Deze redenen en gevolgen hebben er mee voor gezorgd dat mijn interesse in whisky in het algemeen is weggeëbd, waardoor ik me minder kan én wil verdiepen in het whiskywereldje.
Een vereiste die nochtans nodig is wanneer er een whiskyclub dient gerund te worden.
En ik merk dat ik binnen onze club niet alleen ben.
En zoals ik van in den beginne zei…”als een clubavond organiseren op een opdracht begint te lijken, stopt het voor mij”. Want clubavonden en clubreizen organiseren waren een plezier voor mij.


Ik heb daar heel veel vrije tijd in gestoken en kreeg daar evenveel appreciatie van de leden voor terug. Ook dat is een vereiste om eender welke club zonder winstbejag te runnen.
Het lijkt nu om mijn club te gaan, maar dat is in tegenstelling tot wat grote broer altijd laat uitschijnen NIET het geval. Dat weten jullie ook. Zonder grote broer was er ook geen 100°PROOF WHISKYCLUB. Wij waren een perfect op elkaar afgesteld en aanvullend team (clubbestuur) en hebben dankzij de whiskyclub heel veel mooie momenten samen beleefd.
En zonder jullie was er natuurlijk ook geen 100°PROOF WHISKYCLUB. Jullie die steeds aanwezig waren op onze activiteiten, uitstappen en clubreizen. Daarom wil ik ook jullie bedanken.


Zij die er tijdens onze “afscheidsdiner” op zaterdagavond 8 december bij zullen zijn, gaan dit ook merken. Want dat zal onze laatste activiteit in onze rijke clubgeschiedenis worden.

Voor alle duidelijkheid: dit is mijn beslissing om de stekker uit onze club te trekken.
Gelukkig voor jullie heeft grote broer de passie en voeling met whisky niet verloren.
Een van de getuigen hiervan zijn de door hem op zondagavond georganiseerde whiskytastings die plaatsvinden in het oude gemeentehuis van Ramsel, waar ook onze clubtastings plaatsvonden. Er zijn al enkele van onze clubleden die de weg er naartoe hebben gevonden, waaronder mezelf.
De line-up selecteert Gunter uit de recente release lijsten van de Scotch Malt Whisky Society (allemaal unieke single cask bottelingen), met nu en dan een uitzondering. Wie graag de uitnodigingen hiervoor in zijn mailbox krijgt, kan een mailtje naar Gunter sturen:
gunter.vaes@skynet.be

Ik denk dat ik mee in Gunter zijn naam mag spreken als ik enkele mensen nog bedank die héél veel hebben betekend en gedaan voor onze club: Dhr. Vermeire Eric, Jan Vissers, ons voltallig cateringteam zijnde Agna Van Rillaer, Sandra Van Bedts, Martine Aertgeerts, Anja Van den Bergh en eerste reserve Sandra Van den broeck, Jaco Hulsegge (o.a. veilige en betrouwbare chauffeur van busje 2 tijdens onze clubreizen), de plakkers na de clubavonden die er mee voor zorgden dat het clubbestuur een half uurtje eerder hun bed in konden op zondagnacht door hun opruimhulp (hé Johan Van der Borght), de plakkers na de clubavond die tijdens het opruimen voor de diepgaande doch interessante gesprekken zorgden, onze clubdichter J’O en professionele afronder Gerry Lachi, ons trouwste lid Dirk Faes (is 67 tastings aanwezig geweest…da’s evenveel als Gunter en zelfs 1 keer meer als mij), zeker ook de cultuurdienst van de gemeente Herselt, en last but not least jullie allemaal om lid te willen worden en zijn van onze club.


Werner Vaes (Lidnr.2)                                                                    Oktober 2018