SPEYSIDE 2010

 

 


Donderdag 18 februari 2010

 

Op speciaal verzoek van Jan werd een extra tripje ingelast naar Macallan.  Maar om dit in het drukke programma te kunnen inpassen, werd afgesproken al om 7u15 te vertrekken aan het hotel.  Slechts 5 vroege vogels trotseerden de bittere kou, Werner, Jaco, Marc, Dirk en ikzelf.  Het had tot -8° C gevroren.  In de sneeuw blonken de kristallen want de zon kwam al op aan een wolkenloze hemel.  De weergoden zijn ons hier al zeer goed gezind geweest.  Weer een vooroordeel over Schotland dat sneuvelt.  Het was te koud om lang te wandelen en stil te staan maar onderweg toch nog gestopt om niet de Paps van Jura maar de Paps van de Speyside te bewonderen.

 

De keuze voor het ontbijt viel vanmorgen op de gepocheerde haddock.  Ongewoon als ontbijt naar ons Vlaamse normen maar zeker lekker.  De valiezen en bagage werd ingepakt want we reden later op de dag verder naar de omgeving van de luchthaven te Prestwick.  Vooraleer Glenfarclas te bezoeken werden de (bijna) laatste verstekelingen soldaat gemaakt.  Eerst een 16 y oude Glenallachie aan de gelijknamige distilleerderij, even later een Ben Rinnes van 1974.  Deze distilleerderij is gelegen aan de voet van de 840 meter hoge gelijknamige top, meteen de hoogste top van de Speyside. Ik had eigenlijk ook wel graag tot boven gestapt maar de goed gevulde agenda liet dit niet toe.  Er werden nog wat leuke foto’s genomen van de ganse groep en hop, wij op weg voor de volgende afspraak : Glenfarclas.  Jan kroop bijna in de vlaggenmasten van verrukking.

Ook hier weer een eerder kleinschalige, familiale onderneming waar we dankzij de goede contacten weer van een mooie rondleiding konden genieten.  Opnieuw konden we honderduit vragen stellen, je voelde in alles de grote passie voor dit edel product.  Toch steeds weer een groot verschil met vele andere distilleerderijen.  In de warehouse volgde een eerste proeverij : een vergelijking tussen een sherry- of bourbonvat van 1989, dan een wel zeer jonge whisky van 2002, straight from the cask, verrassend lekker.  En dan top of the bill, een stevige neut van een whisky gebotteld in 1955.  Dit was dus welgeteld 55 y oude whisky, geheel ter ere van onze clubdichter, die in het zelfde jaar geboren is.  Wat mag een mens nog meer verwachten ?

Juist, een tasting in een prachtig decor : het rijkelijk ingericht interieur van een oud schip, quasi volledig nagebouwd.  De range bestond uit 15y, 21y, 30y en 39y oude whisky, dus ook weer niet de gewone degustatie maar enkele bijzondere flessen van de “familycasks”.

 

Nog even terug gereden naar het Dowans hotel voor de lunch en dan op weg naar Troon aan de westkust voor onze laatste nacht op Schotse bodem.  Onderweg regende het fotogenieke landschappen met schaapjes in de sneeuw, besneeuwde bergtoppen, afgelegen boerderijen.  Maar daar hadden de chauffeurs gelukkig geen ogen naar.  Af en toe werd er even halt gehouden, een ideale manier om de bagageruimte wat te vergroten en de  busjes van wat extra gewicht te ontlasten.  De overgang van de Highlands naar de Lowlands verliep heel abrupt.  Ook het weer was er gans anders : geen sneeuw en heel wat warmer.

 

Ook onze aankomst te Troon en het South Beach Hotel is steeds weer een beetje thuiskomen.  Er was bovendien niet alleen het vooruitzicht op een lekkere maaltijd, maar bovenal weten we er ervaring dat de hotelbar wel beschikt over Tennants.  Er gaat imers niets boven een goede pint (zeker als je dorst hebt).  Ook hier was de slaapkamer weer dik in orde : bleeek dat wij een kamer, geheel uitgerust voor gehandicapten, toegewezen kregen.  Zouden wij niet moeten wisselen met J’O ?  

Snel wat uitgepakt en naar de bar, blijkbaar had iedereen hetzelfde idee .  Gekozen voor een typisch Schots menu: black pudding als voorgerecht, nadien een stevige Sirloin steak.  Meer moest dat echt niet zijn.

 

Tradities zijn er om in ere te worden gehouden, dus volgde een symbolisch laatste dram op het strand van Troon.  Jammer genoeg was dit geen Peter’s Choice van Glengoyne, want zo goed als niet meer te krijgen.   We hadden gisteren te Glendronach allemaal bijgelegd voor een 16y oude op sherryvat gerijpte whisky van 1993, cask strenght.  Lekker en intens genieten met een sigaartje en met het geluid van een kabbelende zee op de achtergrond.  Meer moest dat niet zijn.

Alleen de echte diehards doken nog verder de bar in.

 

 

SPEYSIDE 2010