SPEYSIDE 2010

PAGINA 2

 

PROSPECTIEREIS  SPEYSIDE 2010  28/09/2009 - 02/10/2009

 

Pagina 1/5

 

 

"Niet dat een clubreis pas kan slagen als er vooraf een prospectiereis is ondernomen, 
maar het verhoogt misschien wel die kans."                                                     
Werner 

 

 

Voor we onze ISLAY 2006 clubreis ondernamen, zijn we (het clubbestuur) een half jaartje eerder op prospectie geweest naar dit magische eiland. Elk excuus is natuurlijk een reden om dit prachtige eiland nogmaals te bezoeken. De daaropvolgende clubreis naar ISLAY werd een groot succes, misschien dus wel mede door die prospectiereis... en waarschijnlijk ook door alle vorige Islay reizen. 
Voor onze clubreis  ORKNEY 2008 lag het even anders. Orkney ligt veel verder van onze deur, maar gelukkig dat we (het clubbestuur) de Orkney eilanden al in 2003 op eigen houtje bezochten. Zo hadden we ons toch al een beeld kunnen vormen over hoe het er daar aan toe ging. En kijk, ook deze clubreis werd weer een groot succes. Nu is er dus SPEYSIDE 2010.

 

 

Uit mijn notitieboekje werd een ideetje geplukt dat te combineren viel met een  prospectiereis voor SPEYSIDE 2010. Ik wilde Ben Nevis Single Malt gaan proeven op de top van de Ben Nevis. Misschien dat hij daar  w e l  lekker is. Twee reizen in ťťn klap dus. Ook Marc (Lidnr.23) wilde dit avontuur niet aan hem laten voorbijgaan. Op maandagochtend 28 september 2009 stapten we met z'n drieŽn in Brussel-Zuid op de Boeing 737. Er werd Marc gewezen op de zwijgplicht die hij op zich moest nemen, eenmaal we terug thuis onder de andere leden waren. Dit maakt alles leuker en spannender voor zij die zullen inschrijven voor deze clubreis. We waarschuwden Marc dat dit niet makkelijk zou zijn. De Ben Nevis trip staat ondertussen uitvoerig beschreven in een mooi verslag. Dit vind je nog steeds hier terug. Voor het verslag van de prospectiereis kan je nu verder naar onder scrollen.

foto: Gunter

 

 

 

Maandag 28 September 2009

Onze eerste afspraak in Schotland: Tullibardine Distillery in Blackford. Deze werd door het bestuur al in 2005 bezocht als halte op de weg naar Shetland. We waren toen aangenaam verrast door deze distilleerderij en ook door haar manager John Black. Deze heeft ons toen uitgebreid ontvangen en in de watten gelegd. Benieuwd hoe het er nu aan toe gaat, daar deze distilleerderij op onze reisweg naar Speyside ligt. Deze kan uitzonderlijk ook op zondag bezocht worden en staat dan ook geprogrammeerd op onze SPEYSIDE 2010 clubreis.

foto: Gunter

foto: Werner

 

 

 

 

De vriendelijke tourguide Margaret verwacht ons en neemt ons mee voor een uitgebreid bezoek doorheen de werkende distilleerderij. Al gauw merkt ze aan onze vragen dat we niet enkel geÔnteresseerd zijn in het afgewerkte product en dankzij haar sluit de production manager zich dan ook bij ons groepje aan. Deze laatste voorziet alle vragen van een antwoord en niets is dan ook teveel gevraagd! We mogen ook proeven van elke fase in het whisky maken.

foto's: Werner

 

 

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

 

 

Margaret heeft de sleutels van Warehouse No.4. Lucky Us!!
Ook de prodution manager ziet dit en sluit opnieuw aan bij onze groepje van drie. Het voordeel om hem bij in de groep te hebben is, dat hij de vaten  w e l  weet te openen. Het deel dat bestemd is voor de engelen kunnen opsnuiven is al een unieke ervaring, 
de smaakpapillen laten kennismaken met de "resterende" inhoud van de vaten is nog zoveel leuker ... .

foto: Werner (į1973)

foto: Marc

 

 

 

foto: Marc

 

 

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

foto's: Werner en Marc

 

We ruilen hun streekproduct tegen het onze. Daar het hunne bij ons thuis in de shops te vinden is, maar het onze niet in hun shops, wordt dit gebaar door beide partijen heel erg geappreciŽerd. Margaret vertelt ons nog dat we nu aan onze tasting kunnen beginnen in de tastingruimte. Euhh??

 

 

 

In die sfeervolle modern aangeklede tastingruimte zijn alle courante Tullibardine bottelingen naar believen beschikbaar. Dit is goed nieuws voor zij die geen Avis huurwagen hoeven te besturen.

Zij die wel een  wagen hoeven te besturen nemen ondertussen een interview af met Margaret voor "het 12-vragen interview" op onze website. Marc en Gunter zijn echter vrij solidair. Na de voorbije straight from the cask tasting in het warehouse, had je al een hoogtepunt dat maar moeilijk kan overtroffen worden. Vandaar.
Het zijn zowieso toffe medepassagiers.

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

Margaret & het 12 vragen interview

 

 

 

 

 

 

 

In het Tullibardine 1488 restaurant overschouwen we alles nogmaals achter een kom tomaten & paprika soep. Door de typische Schotse structuur van de soep, lukt het even om je lepel er in recht te zetten. Doch dit geheel ter zijde.
Een bezoek als vandaag aanbieden aan de overige leden die in februari mee op reis vertrekken, dat zou geweldig zijn. Wetende dat dit de eerste maal zal zijn dat ze uit de busjes worden losgelaten, nadat ze er aan de luchthaven van Prestwick zijn ingestapt.
Leden die Tullibardine niet echt kennen of een beetje laatdunkend over deze Single Malt doen, zo die er al zouden zijn, gaan we hier zeker mee op het juiste pad helpen. Steeds in het achterhoofd houdend, dat Tullibardine onafhankelijk is. Dat helpt zowieso...

De tocht wordt verdergezet naar het Larick B&B in Newtonmore. Gelegen tussen Speyside en de Ben Nevis. Tactisch gekozen dus. Voor wie de Schotse BBC serie Monarch of The Glen kent, of gevolgd heeft: dit ligt op een boogscheut van die streek en het betreffende kasteel.

Larick B&B, Newtonmore

foto: Marc

 

 

 

 

Dinsdag 30 September 2009

 

Onze gastvrouw, Amanda Frazer, had deze dag gisterenavond, bij tea & biscuits, voorspeld als een regenachtige dag. Ze deed dit aan de hand van on line weersvoorspellingen, dus geloofden we haar. Geen Ben Nevis vandaag, maar verder prospectie uitvoeren voor de clubreis. Het is zowieso een win/win situatie.

Na Amanda's stevige cooked breakfast gaat het richting Aberlour. De ruitenwisser dient op interval gezet te worden, of zoals ze het hier noemen: 'Drizzle' stand.

foto: Marc

 

 

 

 

Net voor het binnenrijden van de dorpskern van Aberlour, nemen we het weggetje dat rechtsomhoog gaat naast de wegwijzer naar het Dowans Hotel. Dit hotelletje is op papier een hotel dat op maat voor ons is gemaakt. Klein, familiaal, gezellig (zowel binnen als buiten), binnen de prijscategorie en nog een groot pluspunt: centraal gelegen voor onze activiteiten gedurende de Speyside clubreis.

foto: Werner

foto: Gunter

 

Verschillende onafhankelijke positieve recensies, en de vrij betrouwbare gradatie van de Scotish Tourist Board, maken dat dit bezoek aan het hotel misschien wel overbodig is, maar nu hebben we met onze eigen ogen kunnen vaststellen dat alles klopt. Kevin, de hotelmanager, noteert onze reservaties voor de 4 nachten in februari die we hier met 16 leden gaan verblijven. Diner + Bed&Breakfast en 2 maal lunch. Met een goed gevoel  verlaten we dit hotel dat uitkijkt op de valei van de Spey rivier. Beneden aan de voet van de heuvel, bevindt zich op wandelafstand de Aberlour Distillery.

In die Aberlour Distillery worden we hartelijk ontvangen in hun bezoekerscentrum. De distillerytour voor februari wordt vastgelegd. Het maximum van 16 deelnemers wordt net gehaald. En wij verder. Naar Glenfiddich en dus ook The Balvenie.

 

 

 

 

We komen hier louter om onze Conoisseur Tour's te boeken bij Glenfiddich en The Balvenie. Ook de groepslunch willen we hier in hun gezellige restaurant laten doorgaan. Allemaal geen probleem, alleen dat er momenteel op de door ons gekozen datum, 15 februari 2010, nog geen werkschema opgesteld is voor The Balvenie. Geen productie wil ook zeggen geen tours op The Balvenie. Binnenkort moet ik terug contact opnemen om zekerheid te hebben over dit alles. Spannend... of is dit stress?

foto: Werner

foto: Gunter

 

SPEYSIDE 2010

PAGINA 2