ON TOUR MAIN PAGE

 

ORKNEY 2008

100PROOF.BE

MAANDAG 02 JUNI 2008
Deel 1 / 3

ZONDAG Deel 4/4

MAANDAG Deel 2/3

 

 

 

 

foto: Wim

foto: Werner

 

Maandagochtend. De traditionele ochtendwandelingen rondom het hotel zijn reeds ingezet. Sommigen zijn al bezig met het vlees uit te kiezen voor het diner van deze avond (zie foto hierboven). Gerry, die de taak van ruitenwasser op zich heeft genomen, heeft zijn handen vol met de busjes (zie foto daarboven), terwijl J'O op de foto ernaast trots onze nieuwe clubbotteling presenteert.
Voorzitter en woordvoerder raken op de parking in gesprek met een andere gast van het hotel op de parking. Het blijkt de manager van Bowmore, ’68 tot ’74, te zijn! Het hotel is zeer geliefd bij vissers en dat is dan ook wat hij komt doen. Respect en de nodige terughoudendheid zetten hem aan tot vertellen en wij luisteren.

Doorheen genomen zijn er op maandagochtend geen leuke redenen om het bed uit te komen, maar toch. een “full cooked breakfast with a view”, gevolgd door een bezoek aan de Highland Park distilleerderij.

Redenen genoeg om dit zowat de beste maandagmorgen in lange tijd te laten worden en ook de beste voor een lange tijd!

 

Aangekomen op de distilleerderij is het eerste wat opvalt dat het dak van een kiln in de steigers staat.
Het dak van de aandere kiln is al helemaal vernieuwd. Dit hadden we een half jaar geleden in het vakblad 'The Whisky Magazine' kunnen lezen. 
Nu was dus de andere kiln aan de beurt.

foto: Gilbert

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

 

Het tweede wat opvalt zijn de pas afgevulde vaten, die via een laadplatform op een vrachtwagen worden gerold vanuit de filling store. Deze zullen naar de warehouses aan de overkant van de straat worden gebracht, om daar te laten rijpen. 

Warehouses

foto: Marc L.  

 

 

foto: Wim

foto: Werner

 

 

Eenmaal achter de fotogenieke poort kom je terecht in een prachtig authentiek decor van eeuwenoude distilleerderijgebouwen. Het geheel heeft iets van een gezellig oud dorpje, met een main street en allerlei vertakkingen links en rechts. In deze main street bevindt zich het vernieuwde visitor centre en bijhorende shop. Het geslaagde nieuwe logo is ook volop aanwezig. We worden warm onthaald door Patricia Retson, Brand Heritage Manager van HP, die ook onze contactpersoon was voor dit bezoek.

 

 

foto's: Dirk

 

 

 

 

 

De tour start waar er bij veel andere distilleerderijen te kort wordt geschoten, maar dit bij HP gelukkig niet zo is:
' De introductiefilm'. 

 

De muziek lijkt speciaal in harmonie geschreven met de beelden die we te zien krijgen over Orkney en HP. We hebben zoveel geluk dat de film 4x wordt afgespeeld. Net niet gelijktijdig maar met 1/5 seconde verschil. 
Als de film al half is, verlaat woordvoerder de zaal om dit euvel te melden. We mogen hem nog een keer helemaal en in 1 keer bekijken. 
Lucky us!

 

Navraag leert ons dat deze film niet beschikbaar is om mee naar België te nemen. Doodjammer. 
Ook durfde niemand het aan om deze film met zijn camera in de zaal te filmen, sinds geweten is dat er in ons thuisland hier hoge boetes (of strenge straffen) op staan.

foto: Werner
foto: Dirk

 

 

Na de film wordt de groep in 2 gesplitst. Het ene, en het andere busje dus. 

We krijgen allen dezelfde tour doorheen de werkende distilleerderij. Alleen de kiln is momenteel niet in bedrijf. Hetzelfde verhaal zoals op onze vorige clubreis bij Bowmore en Laphroaig. Maar we blijven clubreizen organiseren tot de leden toch een actieve kiln hebben meegemaakt, en dan zullen we nog wel zien. Een onvergetelijke ervaring om in de rookkamer te staan, waar het graan ligt te sterven.

Bon, 
let the games begin...

foto: Gunter

 

 

foto: Werner

Moutvloer waar de gerst ligt te kiemen

foto: Gilbert

 

Hier op de distilleerderij wordt nog een 30% van de gebruikte gerst zelf gemout, de overige 70% komt van industriële mouterijen.
Nog 4 andere distilleerderijen in Schotland doen dit ook zelf
en Springbank distilleerderij in Campbeltown doet/deed dit nog 100% zelf.
Hier kan je dus het hele productieproces volgen van de gerstkorrel tot de new mak spirit in het vat.

Op de moutvloeren waar de gerst ligt te kiemen kan er naar hartelust gespeeld worden.

Op naar de kiln. Om de gerst te doen stoppen met kiemen, en ook om deze te drogen, wordt zowel turf als kolen gerbuikt om de oven onder de droogvloer te voeden.

foto: Dirk

 

 

foto's: Dirk
foto: Wim

foto: Marc L.

 

 

 

Highland Park Mashtun

foto: Gilbert

 

 

Highland Park Washbacks

foto: Gilbert

 

 

 

foto's: Geert VdM

Reinigen (stomen) van een washback

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

Weer die “safety & health regulations”! Geen foto’s in de stillroom … maar wel vanuit de openstaande deur, wat net lukt.

Via warehouse n°3, dat enkel lege vaten huisvest die staan te wachten om gevuld te worden, komen we in de filling store
Een vriendelijke werknemer laat ons wat new make spirit onderscheppen om te proeven, voor deze in het vat verdwijnt. Dolletjes!
Als compensatie helpen we hem zijn gevulde vaten te dichten, door de stoppen er in te slagen.

 

foto's: Wim

 

 

foto: Dirk

  Casklabel

foto: Werner

 

 

 

Waar voor velen de Highland Park tour eindigt, breien wij samen met Patricia Retson, Brand Heritage Manager van Highland Park, er nog een vervolg aan in de tasting room.

foto: Gilbert

 

 

MAANDAG Deel 2/3