ON TOUR MAIN PAGE

 

ORKNEY 2008

100PROOF.BE

DINSDAG 03 JUNI 2008
Deel 1 / 3

MAANDAG Deel 3/3

DINSDAG Deel 2/3

 

 

 

 

foto: Werner

foto: Jaco

 

 

Respect bij de reisleider afdwingen doe je door echt om 05:15u met 16 klaar te staan aan de busjes, zoals afgesproken. Op naar de Stromness ferry terminal. De overtocht die we zullen maken is er eentje van slechts 1,5u. Als we maar geen tijd tekort komen! Neem zeker glazen mee aan boord, luidt het advies van de reisleider. De rest van de bagage blijft in de busjes.

 

 

 

Nog voor we afmeren staan we al aan het ontbijtbuffet. Eindelijk nog een keer bonen in tomatensaus a volonté. 
Een gemis de vorige 2 ochtenden. Wanneer we aan de ontbijttafel gesetteld zijn, vertrekt de ferry met als eindbestemming Scrabster, aan de Noordkust van het Schotse vasteland. 

Bij het enteren van de ferry werd er bij de receptioniste geďnformeerd naar het uur waarop we de Old Man of Hoy zullen passeren.
Dit is het laatste Orkney hoogtepunt dat we zullen zien. 
De vriendelijke vrouw  vertelde ons echter dat we, deze 135 meter hoge zandstenen rotspilaar die uit de zee omhoogrijst voor de kliffen van het eiland Hoy, helemaal niet zullen zien door de mist. Helaas pindakaas. 
Bij helder weer zouden we dit spektakel na 45 minuten kunnen waarnemen, vertelt deze vriendelijke vrouw er nog bij. 

foto: Werner

 

 

 

Omdat we gisterenavond, tegen alle verwachtingen in, ook nog een zonsondergang te zien kregen en omdat de weergoden ons gedurende deze reis steeds hebben verwend, moest dit ook nog lukken.

En kijk, na ons ontbijt haasten we ons naar het achterdek, waar we in de verte 'The Old Man of Hoy' al zien opdagen. 

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Gilbert

 

 

 

 

Glazen! De laatste Highland Park in de rode-draad verhaallijn wordt bovengehaald. De 15 jarige versie met op het label: ...inderdaad, 
The Old Man of Hoy. 

 

 

foto: Wim

foto: Marc L.

 

 

 

foto's: Dirk

 

 

Onze huisdichter J'O,  leest zijn eigenste gedicht voor over deze steen. Een kippevelmoment zoals er al wel meer op deze reis geweest zijn. 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

Nu gaan er ook nog externe factoren zich in ons reisprogramma moeien. De purser van deze ferry vindt ons blijkbaar zo sympathiek dat hij aan de reisleider vraagt of we niet graag mee naar het bovendek gaan, waar de kapitein dit schip bestuurt. 
“Mannen, ik heb het weeral geregeld!”, roept de voorzitter, en wij klimmen
langs 'no-entrance' borden naar boven. 
De kapitein verwelkomt ons tussen allerlei navigatie -en andere apperatuur. De ferry vaart momenteel op auto-pilot en zo heeft hij tijd om allerlei vragen te beantwoorden, ook interessante. 

Het zicht hierboven op de zee is fenomenaal. Enkele Jan-van-Genten sieren het panorama. Natuurlijk is de zee niet altijd even kalm als vandaag en zal hij ook wel spannende dagen op het werk beleven.  

 

foto: Wim

foto: Dirk

 

 

Eenmaal geland in Scrabster is het kilometervreten naar Clynelish. De lucht is betrokken en de landschappen inspirerend. Macbeth is niet ver weg, maar nog te vroeg voor whisky (grapje). De zee komt terug in beeld en de bewolking wordt uit elkaar gescheurd. Nog geen zon, maar wel een vermoeden van. Op schema draaien we van de kustweg de oprit van Clynelish en Brora in.

 

 

foto: Jaco

 

 

Hier maken ze single malt whisky. Vroeger met de Brora distilleerderij, heden alleen nog met de Clynelish distilleerderij. Lizz, onze touguide hier, neemt ons mee doorheen de distilleerderij, die uitbereidingsverschijnselen vertoont door de toename van vraag naar hun whisky.
De productie verdwijnt dan ook volop in de Johnie Walker Gold Label, maar er wordt voldoende overgehouden om te bottelen als single malt. 
De 14 jarige standaardbotteling is zelfs een prachtige prijs/kwaliteit single malt. De distilleerderij laat een cleane indruk na, zoals dit wel meer bij distilleerderijen van Diageo het geval is. Foto's nemen is bij Diageo dus ook beperkt wegens de 'Safety and health regulations'

 

 

foto's: Jan

 

 

foto: Werner

foto: Jan

 

 

Maar wat deze distilleerderij meer biedt dan andere op onze reisweg, is de vergane glorie die naast de Clynelish distilleerderij gelegen is: de Brora distilleerderij!

Onze reisleider heeft in zijn voorbereidingen naar deze reis toe, goed werk geleverd. Lizz neemt ons, en haar sleutels, mee naar de oude Brora distilleerderij.

 

Op naar de oude Brora distilleerderij...

foto: Dirk

 

 

 

DINSDAG Deel 2/3