Foto: Jan |
Foto: Werner |
De gids bij Laphroaig, Emma, kennen we nog van ons vorig bezoek. Ze is een plaatje, maar moet nog veel leren over whisky. Turfgronden die plots 2cm per jaar aandikken en niet 2cm per 100 jaar… vanwege de klimaatsverandering? Ze doet haar best en meer vragen we niet. Bert filmde Emma’s welkomstwoord zodat we later kunnen nagenieten van haar accent, echt waar, van haar accent. | |||
Foto: Gilbert |
Emma (Tourguide @ Laphroaig) |
Voor vele onder ons is het de eerste keer dat ze in levende lijve te zien krijgen hoe het spul eigenlijk gemaakt wordt. De kiln is niet in bedrijf, alleen op dinsdag en woensdag. |
Foto: Gunter | ||||||
Foto: Jaco |
Moutvloeren |
Foto: Roger |
Gekiemde gerst |
Uit een washback mogen we het brouwsel proeven, een soort geturfd bier. | ||
Foto's: Katrijn |
Foto: Roger |
Stills @ Laphroaig |
Foto: Katrijn |
Spirit safe @ Laphroaig |
In de fillingstore staan lege Maker’s Mark bourbon barrels te wachten op de new make spirit. Deze zullen gevuld worden en minstens 10 jaar rijpen. Hier kunnen we wegens een strak reisschema niet op wachten. | ||
Foto's: Jan |
Terug
in het bezoekerscentrum staat een reeds 10 jarige Laphroaig voor ons
klaar. Ook staan er nog een glas Laphroaig 10y cask strength, een glas 15 jarige en een Quarter cask op de bar. Dit blijkt echter louter ter decoratie, in het slechtste geval om te nosen. Konden wij toch niet weten…? |
||
Foto: Roger | Foto: Gilbert |
We zijn blij heel wat “friends of Laphroaig” meegebracht te hebben. Iedereen ontvangt zijn miniatuur en certificaat. Omdat de 5cl miniatuurflesje nog steeds niet terug in voorraad zijn, krijgen we een 20cl fles(je). 20cl x 10 friends = 2L Laphroaig. |
5cl |
20cl |
Foto: Gilbert |
Foto: Gilbert |
Foto: Roger |
Eén van onze vorige gidsen loopt hier ook terug rond. Een blij weerzien. Juist wat deze distilleerderij nodig heeft. Iemand met karakter en persoonlijkheid. Toch een beetje een gemis hier, na het afscheid van Ian Henderson. |