JURA 1984 42%

Jura is het eiland dat een smalle zeestraat van Islay verwijderd is. De bergketen die dat eiland domineren zijn the paps of Jura. De naam komt  van hun vorm : ze lijken namelijk op 2 vrouwenborsten. Ze zijn ook op een groot deel van Islay zichtbaar in de horizon. Op Jura leven maar een 200 tal mensen en meer dan 6000 herten (Jura is oudnoors voor hert).
Het is op dit eiland dat de Britse schrijver George Orwell in 1948, volledig in afzondering van de rest van de wereld, het grootste deel van zijn klassieker 1984 heeft geschreven.
Zelfs op dit dunbevolkte eiland staat een distilleerderij. Jura whisky heeft zo zijn eigen karakter, niet vergelijkbaar met de whisky's van het buureiland Islay.
In 2003 is deze gelimteerde whisky uitgekomen ter nagedachtenis van George Orwell, die 100 jaar geleden geboren was. Omdat hij zijn boek 1984 voor een groot deel op Jura heeft geschreven , werd het een whisky die in 1984 gedistilleerd is, en 19 jaar heeft gerijpt waarna het nog gefinished is op sherryvaten. Op de dag van vandaag is deze whisky nog moeilijk te vinden, maar hierin hebben we hulp gehad. We besloten deze fles mee op reis te nemen, en samen met de meereizende leden hiervan te genieten. Weliswaar op Islay, maar met zicht op Jura. Ook een leuk gegeven is dat meereizend lidnr.15 bibliothecaresse is in Hulshout. We vroegen haar om het boek 1984 mee naar Islay te nemen, zonder de reden hiervoor mee te geven. De combinatie van het boek 1984, de whisky 1984, en het zicht op Jura leek ons een unieke en leuke combinatie...

 

TERUG