BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 2/7

 

 

 DAG 7: ZATERDAG 19 MEI 2012
Deel 1/7

 

 

 

 

 

foto: Mark D.

Ons hotel draagt dan wel een protestantse naam, 
toch vinden we er de kleuren van de Ierse Republiek in terug.

 

 

 

foto's: Wim

Straatbeeld van Carnlough

Carnlough Harbour

 

 

 

foto: Dirki

Tegen ontbijttijd breken de wolken open en zien we de zon, zoals het gisteren op het weerbericht ons werd beloofd

 

 

Na het ontbijt, waar opnieuw de bonen in tomatensaus schromelijk over het hoofd worden gezien (ook hier in Noord-Ierland dus), maken we ons op voor nog een lange laatste volledige dag. We keren vanavond pas terug naar ons hotel wanneer iedereen moe en voldaan zal zijn, en nog net genoeg energie heeft om ons laatste avondmaal van deze laatste clubreis naar binnen te werken.

Start.

 

 

 

foto: Gunter

 

 

 

 

foto: Dirki

 

 

 

 

foto: Johan

foto: Werner

 

 

 

Bushmills Distillery. Het zou ondenkbaar zijn geweest om als whiskyclub naar Ierland en Noord-Ierland te reizen zonder hier terecht te komen. De aantrekkelijkste van alle 4 actieve distilleerderijen op dit groene eiland, die met de meeste Schotse looks ook. Sinds 2005 is ze eigendom van drankengigant Diageo, en dat zie je. Alles ligt er verzorgd bij en er is veel kapitaal in het visitor centre gedeelte gepompt. En zoals bij elke Diageo distilleerderij mogen er geen foto's genomen worden in de productieruimte's. Wegens veiligheidsredenen, aldus onze vriendelijke tourgids die we gemakelheidshalve niet Robert kunnen noemen.

foto: Gunter

foto: Dirki

 

 

 

Vriendelijke en veilige tourgids       

foto's: Wim

 

 

 

Sinds Diageo de distilleerderij van Pernod Ricard heeft overgekocht in 2005, is er maar liefst 10 miljoen Britse pond vers kapitaal in de distilleerderij gepompt. De plannen die Diageo heeft met Bushmills zijn dan ook groots. De verkoop van Ierse whiskey is dan ook aan het groeien, met de Amerikaanse markt voorop.

Nieuwe stills, een nieuwe mashtun, meer warehouses en een produktie van 7 dagen op 7. Bushmills is er helemaal klaar voor.

Ondanks dit alles blijft het een aangename distilleerderij om naar te kijken. En kijken mag wel.

Fotograferen mag alleen maar van buitenuit.

foto: Werner

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

 

outdoor foto: Dirki

Bushmills Warehouse

 

 

 

foto: Gunter

foto: Werner

 

 

 

De tour doorloopt netjes alle fases van het distilleren, waarbij de tourgids alles wat ze hierover heeft ingestudeerd aan ons laat weten.

Met maar liefst 120.000 bezoekers per jaar moet de distilleerderij tour ook vlotjes en goed georganisseerd verlopen, of er dreigen filles te ontstaan op de werkvloer.

Bushmills heeft ook zijn eigen bottelhal. Een bezoek hieraan is het voorlaatste onderdeel van de tour. De kansen om een bottelhal op de distilleerderij zelf te kunnen bewonderen zijn niet erg groot. Omdat het zaterdag is ligt alles er hier doods bij, en zal alles op maandag pas weer in beweging komen. In tegenstelling tot de whiskyproductie die hier 7 op 7 blijft doorgaan. 

Bottelhal bij Bushmills

outdoor foto: Werner

 

 

 

 

BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 2/7