BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 2/4

 

 

 DAG 2: MAANDAG 14 MEI 2012
Deel 1/4

 

 

 

 

 

foto: Wim

The d Hotel aan stuurboord

 

 

 

foto's: Wim

 

 

 

Drogheda en enkele leden ontwaken al vroeg.
Traditie wil dat er dan nog voor het geserveerde warme ontbijt, lokale verkenningswandelingen plaatsvinden in de buurt van onze overnachtingsplaats. De zon is er ook al, de bijhorende temperatuur nog niet.
Het is vanochtend trouwens de eerste maal tijdens al onze clubreizen dat we een fully cooked Irish breakfast voorgeschoteld krijgen. Maar helaas, ook hier zijn de bonen uit de ingrediŰntenlijst geschrapt. Voorzitter vindt dit niet leuk. Dan is het uitchecken en op weg naar buiten onze lunchpaketten meenemen die klaarstaan aan de receptie, zodat de middaghonger straks kan worden gestild. Respect ook voor onze cargomasters die weer puik werk leveren achteraan onze busjes. 

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Wim

Checking out

Lunchpaketten

foto: Kris

 

 

 

 

foto: Wim

                         Cargomaster was @ work         

 

 

 

 

Na slechts een kwartiertje rijden zijn we op de plaats van bestemming: het Br˙ na Bˇinne bezoekerscentrum waar we de bekendste prehistorische vindplaats van heel Ierland kunnen terugvinden. Meteen ook goed voor een ereplaats op de lijst van UNESCO's werelderfgoed.
De Newgrange graftombe dateert al weer van 3200 v.C. (dus enkele honderden jaren ouder dan de piramides in Egypte en nog ouder dan die stenen in Stonehenge).

 

 

foto's: Kris

 

 

 

foto: Dirki

River Boyne

 foto: Johan  

 

 

 

 

Door het bezoekerscentrum en langs de kassa wandelen we verder via de voetgangersbrug, de Boyne rivier over en komen we aan de bushalte waar de shuttle busjes klaar staan om ons zo dadelijk naar de graftombe te brengen. Toen J'Opa nog gewoon J'O was, werd dit nog met eigen voet- en benenwerk gedaan, maar de dag van vandaag ben je verplicht om je met dit busje naar de graftombe te laten rijden. Zodat  de horden toeristen steeds om het half uur in groepjes arriveren aan de graftombe, wat het makkelijker maakt voor de gids aldaar.

We hebben de eerste busrit van de dag, waardoor de betreffende chauffeur op leeftijd zenuwachtig pendelt tussen de motorkap van het busje, voor een dagelijkse checkbeurt, en de nabije diensttelefoon bij het bushokje. Nadat dit tafereel zich een tiental keer heeft herhaald, alleen god en misschien ook de chauffeur weten waarom, heeft ook hij er genoeg van en start het busje voor de rit van 3,5 minuten met 14 minuten vertraging.

foto: Wim

 

 

 

 

 

analoge foto: Wim

Newgrange

 

 

 

 

foto: Gunter

Toegang tot de graftombe

foto: Wim

 

 

 

 

Binnenin is het uiteraard niet toegelaten om foto's te nemen.

De grafkamer zelf bereik je via een nauwe donkere gang van zo'n 20 meter lang. Eenmaal in die grafkamer is het via kunstmatig aangebracht elektrisch licht zichtbaar hoe ingenieus en conisch de kamer is opgebouwd. Zoals we dit al tijdens de clubreis ORKNEY 2008 in de grafheuvel van Maes Howe hadden gezien, ook werelderfgoed trouwens.

De gids wijst ons her en der op de prehistorische gravures op de muren.

In de grafkamer zijn er nog eens 3 muurholtes/kamers waarvan de noordelijkste, wanneer het zonsopgang is tijdens de kortste dag van het jaar (21 december), wordt belicht door de zonnestralen die door het gat boven de toegang naar binnen vallen. Indrukwekkende taferelen.

foto: Mark D.

 

 

 

 

foto: Dirki

 

 

 

 

foto: Mark D.

foto: Kris

 

 

 

 

foto: Wim

foto: Johan

 

 

 

 

Terwijl de andere helft van de groep de grafkamer inkruipt, geniet de rest nog even van de lentezon nu deze er nog is.

We vinden elkaar even later terug aan de bushalte waar de shuttle bus ons terug naar het bezoekerscentrum mee neemt. 

Ondertussen is onze whiskyclub uit de Kempen weer een prehistorische ervaring rijker.

 

 

 

 

BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 2/4