TERUG

 

DINSDAG 16 DECEMBER 2008
TWEEDE BOTTELING

LITERS NOG AANWEZIG

72 Liter

ALCOHOL GEMETEN

58% Alc/Vol. 

Toch lijkt het alcoholgehalte, t.o.v. de vorige botteling, meer dan 0,5% Alv/Vol gezakt te zijn bij het ruiken en proeven. Een scheikundige verklaring hiervoor is de volgende:
Onder invloed van o.a. de zuren uit het hout gaan deeltjes van de alcoholmoleculen omgezet worden in esters. Dat zijn de verbindingen die wij waarnemen als geur en smaak. 
Het inkorten van de alcoholmolecule heeft als gevolg dat hij minder "agressief" wordt, zachter. Dit is een effect van rijping en niet direct het gevolg van afname in alcoholgehalte.
Met dank aan Gunter voor deze verwoording van wat wij allemaal al wisten natuurlijk :-)

GEUR:

De ietwat storende alcoholprikkel uit vorige botteling is dus weggeŽbd. Hierdoor een breder spectrum in de neus, openheid, ook zonder toevoeging van water. Zo is het geturfde aspect nu mooi verwerkt met de nadrukkelijke vanilletoets. De geur van banaan is onvermijdelijk prominent aanwezig. De rooktoets is ook opvallend meer aanwezig dan bij de vorige editie.

SMAAK:

Ook de agressiviteit in de mond is mooi verzacht. 
De smaakaanzet is er een van mandarin en vervolgens rode bosbessen. De lekkere vanille uit de geur is ook overvloedig terug te vinden in de smaak. Evolueert naar muntblaadjes en een zachte, zoete rooksmaak.

AFDRONK:

Verwarmende lange afdronk van amandelschilfers en zwarte drop. Ook peperachtig en die vanilletoets, die heel de rit meegaat.

COMMENTAAR:

 

 

 

 

 

Het blijft natuurlijk als nauw betrokkene moeilijk om een objectieve beoordeling aan deze whiskey te geven. Als voorzitter blijf ik het zowiezo een geweldig en uniek idee vinden, dit concept van een eigen clubbotteling. 

Maar toch, ontegenstrijdig is deze 16 jarige Connemara een schitterende en veelzijdige whiskey, waar we als club trots op mogen zijn!

Tastingnotes zijn gebasseerd op bevindingen van leden.